Medlemsaktiviteter

Här nedan listar vi alla medlemsaktiviteter som arrangeras av SKS, eller som SKS är delaktiga i.

Klicka på respektive aktivitet för att få veta mer.

När en aktivitet är avslutad lägger vi så fort vi kan in en kort redovisning om hur aktiviteten förlöpte på den aktuella sidan. Gå gärna in och läs dem.

Kalendarium i tabellform

För att se lite mer överskådligt vad SKS anordnar för medlemsaktiviteter under året finns dessa sammanställda i en tabell. På samma sida finns även en sammanställning över aktiviteter inom kärnteknikbranschen, som anordnas av andra aktörer. Till sist så finns även en länk till ett europeiskt kärntekniskt kalenarium som sköts av European Nuclear Society (ENS).

Länk till kalendariet

Historiska medlemsaktiviteter

Tendens 2017

måndag 3 april

Sveriges Kärntekniska Sällskap bjuder in till ett aktivt deltagande med intressanta talare. Under en heldag belyses förändringar och tendenser inom kärnkraftsbranschen.

Kärnteknikresa till Halden

torsdag 2 mars

SKS anordnar en kärnteknikresa till Halden den 2-3 mars.

Exklusivt föredrag av Geoffrey Rothwell från NEA!

onsdag 16 november

Fördraget är i Stockholm och kommer att handla om Nuclear Investor Risk Perception and Nuclear Financing: The Impact on New Build.

Lunchföredrag om Avvecklingen av Ranstadverket

fredag 11 november

Välkomna på ett lunchföredrag i Västerås den 11 november! Ola Värnild kommer att berätta om avvecklingen som skett av Ranstadverket.

Seminarium i Almedalen 2016

torsdag 7 juli

Den 7 juli kommer SKS och WiN att arrangera ett seminarium i Almedalen tillsammans.

Efter-jobbet-föredrag på Tekniska Muséet

onsdag 11 maj

Magdalena Tafvelin Heldner, Tekniska Museets indendent, visar guldkorn från åtta kärnkraftrelaterade utställningar, dokumentationer och insamlingar som Tekniska Museet anordnat genom åren. Efter föredraget kan de som vill äta en bit mat i museets restaurang (till självkostnad).

Följ med på kärnteknikresa till Lund!

tisdag 3 maj

SKS anordnar en kärnteknikresa till Lund den 3-4 maj.

Välkommen till Tendens 2016

måndag 11 april

Det händer mycket inom kärnkraftsbranschen nu! Varför inte samlas för att tillsammans förstå, diskutera och belysa vad som händer och hur det påverkar? Sveriges Kärntekniska Sällskap bjuder in till ett aktivt deltagande med intressanta talare. Under en heldag belyses förändringar och tendenser inom kärnkraftsbranschen. Välkommen!

Efter-jobbet-föredrag med SKS: Det svenska anrikningsprogrammet

onsdag 10 februari

Möt Per Andersson och hör honom redogöra för det svenska anrikningsprogrammet.

Marvikenafton och studiebesök på Marviken

onsdag 18 november

Efter en tid av rivning- och renoveringsarbeten i Marviken är det nu lägligt att göra ett nytt besök på denna kärnkraftshistoriska plats! Vi träffas på kvällen den 18 nov i Studsvik för en Marvikenafton med intressanta föredrag, middag och anekdoter. SKS bjuder nytillkommande samt gamla medlemmar på middag! Morgonen därpå fortsätter resan till Marviken för en rundvandring i anläggningen.

Studiebesök på Skandionkliniken

fredag 13 november

Den 13 nov anordnar SKS ett studiebesök till den nya Skandionkliniken för protonterapi samt General Electrics cyklotrontillverkningsanläggning i Uppsala.

Föredag med Staffan Qvist

fredag 9 oktober

Välkomna till ett föredrag med teknologie dr Staffan Qvist från Uppsala Universitet, avdelningen Tillämpad kärnfysik! Han kommer att berätta om konsekvenser av nedlagd kärnkraft och kärnkraftens globala möjligheter att ersätta fossila kraftslag

Studiebesök på SKB i Oskarshamn

onsdag 27 maj

Vårens stora studiebesök med SKS går till Clab, Äspölaboratoriet samt Kapsellaboratoriet som drivs av Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB). Kvällen innan bjuds det på föredrag samt en trevlig middag.

Föredrag med Lars Högberg på Ringhals

tisdag 14 april

Alla är varmt välkomna på ett föredrag av Lars Högberg om "Haverifilter och igensatta silar - Hur kom besluten till?" och efterföljande fika.

Årsmöte i Forsmark och studiebesök på SFR

fredag 20 mars

Nu är det åter dags för årsmöte i Sveriges Kärntekniska Sällskap! Denna gång träffas vi för en spännande dag i Forsmark med besök i SKB:s anläggningar.

Lunchseminarium arrangerat av SNEC and SKS

fredag 27 februari

Välkomna till lunchseminariet "Status of SSM's licensing review for SKB's proposed system for the final management of spent nuclear fuel"!

Elforsks årliga kärnkraftskonferens

onsdag 21 januari

Välkommen till Elforsks årliga kärnkraftskonferens den 20-21 januari, 2015, i Stockholm. Temat för seminariet den 21 januari på Ingenjörshuset Citykonferensen är "Life After Forty - Long Term Operation of Nuclear Power".

Föredragsafton med SKS hos Svensk Energi och Elforsk

torsdag 4 december

Mellan kl. 17 och 19.30 hålls fyra föredrag.

Studiebesök på Westinghouse bränslefabrik i Västerås med efterföljande föreläsning

onsdag 12 november

Dagen erbjuder en exklusiv rundvandring inne i Westinghouse bränslefabrik där kärnbränsle till bland annat Forsmark 3 tillverkas. Efter detta kommer Christian Haeger från Ramböll presentera sin uppmärksammade studie om elmarknaden -Elmarknaden är död - Länge leve elmarknaden! Hur gick det? Rapport från studiebesöket och fördraget.

SKS uppmärksammar Svensk kärnenergi 60 år

måndag 22 september

För 60 år sedan, den 13 juli 1954 kl 19, lyckades forskare vid reaktor R1 under Drottning Kristinas väg vid KTH att för första gången åstadkomma en självupprätthållande kedjereaktion i en kärnreaktor i Sverige.

Sveriges Kärntekniska Sällskap bjuder in till ett strålande studiebesök!

tisdag 10 juni

Tisdag 10 juni åker vi till Uppsala universitet för en lektion i kärnteknik. Vi träffas på restaurang Rullan vid Pollacksbacken för gemensam lunch som föreningen bjuder på. Efter lunch promenerar vi till Ångströmslaboratoriet för lite radioaktiva lekar!

Föredrag om små blykylda reaktorer

onsdag 14 maj

SKS bjuder in KTH-professorn Janne Wallenius för att berätta om små blykylda reaktorer för bruk i Arktis.

Föredrag om vågreaktorer (TWR/SWR)

tisdag 29 april

Sveriges Kärntekniska Sällskap bjuder in till föredrag med teknologie doktor Staffan Qvist från Uppsala Universitet om så kallade vågreaktorer.

Föreläsning om toriumbränsle

fredag 4 april

Sveriges Kärntekniska Sällskap bjuder in till en lunchföreläsning som handlar om torium som kärnbränsle, med doktoranden Cheuk Wah Lau som föreläsare.

SKS Årsmöte

fredag 28 mars

Nu är det åter dags för årsmöte i Sveriges Kärntekniska Sällskap. Denna gång träffas vi vid den kärntekniskt och historiskt mycket intressanta platsen, Ågesta kärnkraftvärmeverk.

Efter-jobbet-föredrag med Vattenfall om ny kärnkraft

onsdag 12 mars

Vattenfall inledde i januari samråd kring möjligheten att i framtiden ersätta befintliga reaktorer med en eller två nya reaktorer.

Lunchföreläsning om uranbrytning

torsdag 6 mars

Sveriges Kärntekniska Sällskap bjuder in till lunchföreläsning med Claes Lundström om uranbrytning och hur Vattenfall Nuclear Fuel arbetar med miljögranskning. Claes kommer även att presentera en gjord granskning av Rio Tintos gruva i Namibia.

Studieresa till Chalmers och Halden

torsdag 16 januari

SKS ordnar en kärnteknikresa till Göteborg och Halden den 16-17 jan 2014.

Föreläsning om modulära reaktorer

torsdag 12 december

Torsdagen den 12 dec har SKS bjudit in Chris Mowry igen för att berätta mer om deras mPower-koncept.

Kan man vara miljöaktivist och kärnkraftsvän samtidigt?

måndag 25 november

KTH, Analysgruppen och Sveriges Kärntekniska Sällskap arrangerar tillsammans en premiärvisning av filmen Pandora's Promise på Rival, Mariatorget, Stockholm.

Följ med på kärnteknikresa till Skåne!

torsdag 21 november

SKS ordnar en kärnteknikresa till Skåne den 21-22 nov där vi kommer att blanda och ge på temat nerlagd kärnkraft och framtida kärnteknikforskning.